Coaching, is dat iets voor jou?

Coaching is, op de werkvloer, een veel gebruikte methode om te reflecteren op je gedrag. Je hebt er vast wel over gehoord of misschien zelfs al een aanbod gekregen. Maar wat is het precies en wat heb je er aan? Als coach maak ik keuzes die passen bij jouw specifieke vraag, persoonlijkheid en (werk-)ervaring. Elk traject is dus weer anders. Hieronder kun je meer lezen over mijn aanpak.

Jouw vraag helder krijgen

Elk traject is anders. Maar er liggen ook onderdelen vast. We starten met een kennismakingsgesprek. Daarin gaan we samen onderzoeken wat jouw vraag precies is. Vaak denken mensen dat je de vraag of het doel van het traject, al helder moet hebben als je met een coach in gesprek gaat. Maar dat hoeft niet. Je kunt ook vertellen waar je last van hebt. Bijvoorbeeld:

  • Je hebt niet meer zoveel plezier in je werk als vroeger,
  • Je vindt dat je collega’s of leidinggevende niet genoeg naar je luisteren,
  • Je zou je willen ontwikkelen naar seniorniveau, maar weet niet hoe je dat aanpakt. Of:
  • Je hebt het steeds zo druk en vindt dat je niet genoeg aandacht geeft aan je gezin of vrienden.

 

Samen gaan we op zoek naar de vraag en naar wat er achter die vraag ligt. Heeft het met zingeving te maken? Of heb je feitelijk te veel werk? Misschien wil je het wel té goed doen allemaal of stel je niet de juiste prioriteiten. Daarnaast bespreken we jouw achtergrond en werkervaring. En ik vertel je wie ik ben en over mijn werkwijze en aanpak. Op basis van deze informatie kan jij beslissen of je het traject wilt starten. Dan verwoorden we samen het coachdoel en maak ik een coachcontract met offerte.

Praten én doen

 Een coachtraject bestaat gemiddeld uit zes gesprekken waarin we werken aan het coachdoel. Je hebt invloed op de agenda van elke sessie. Is er een situatie op je werk, bijvoorbeeld een lastig gesprek met je collega, waar je input voor wilt? Of wil je liever een oefening of opdracht bespreken die ik je heb meegegeven en die je thuis voorbereid hebt? Bijvoorbeeld over je valkuilen, energieslurpers of juist over flow? We kunnen ook een inzichtspel spelen als je behoefte hebt aan een luchtigere vorm. De onderwerpen zijn serieus, maar er mag zeker ook gelachen worden! Het coachdoel is richtinggevend bij wat we doen en samen kijken we wat het meest effectief is. Naast de gesprekken krijg je dus ook opdrachten mee of een artikel, boekentip of een theoretisch model die je helpen bij reflectie. Daarmee ontdek je zelf handvatten om in de praktijk uit te proberen.

Is coaching altijd leuk?

Bij coaching gaat het om inzicht krijgen in je eigen gedrag en je persoonlijkheid. Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je weet welk gedrag jou verder helpt en in welke situaties je optimaal kan functioneren en presteren: het vergroot je zelfvertrouwen. Op basis daarvan kun je keuzes maken en je gedrag aanpassen. Maar het verkrijgen van die inzichten gaat niet vanzelf. Soms is het confronterend, bijvoorbeeld als je voor de tweede keer vastloopt op je werk. Of je raakt geïrriteerd als je perfectionisme weer eens de kop opsteekt. Je kunt je dan kwetsbaar en onzeker voelen. Of even balen van jezelf. Maar hoe meer je je bewust wordt van je eigen valkuilen, hoe makkelijker je er voortaan omheen loopt. Weet ook dat wat er in het traject gebeurt, positief of negatief, en alles wat je mij vertelt vertrouwelijk is. Dit deel ik niet met derden, dus ook niet met je werkgever.

Wil je meer weten over de manier waarop ik coach en wat dat voor jou kan betekenen? Of durf je het aan om het te ervaren? Bel of mail me dan, ik ga graag met je in gesprek.

Deel dit bericht op