Je contract wordt niet verlengd: wat nu?

Heb jij de pech dat je contract niet verlengd wordt terwijl je dat wel graag wilt? Dat is natuurlijk teleurstellend, vooral als je met plezier en hard gewerkt hebt. Ik laat je graag zien hoe je deze situatie in je voordeel kunt gebruiken.

Met tranen in haar ogen zit ze voor me. Het leek zo’n goede keuze: de baan als adviseur is uitdagend, de zorgsector interessant en haar ervaring als verpleegkundige kan ze goed in dit werk kwijt. Precies wat ze wil. De collega’s zijn aardig en ze krijgt ruimte om zich te ontwikkelen. Het leek zo goed te gaan. En nu, na bijna een jaar hard werken en investeren, blijkt dat haar contract niet verlengd wordt. Ze is boos maar ook verdrietig en teleurgesteld. Ze vertelt dat het ook al de derde keer is dat haar contract niet verlengd word. “Het is toch niet eerlijk? Ik begrijp het niet en als dit zo doorgaat kan ik nooit een huis kopen.”

Met enige regelmaat spreek ik mensen van wie het contract niet verlengd wordt. De redenen die ze te horen krijgen van hun werkgever, verschillen: Er is een reorganisatie, ze blijken niet in het team te passen of de verwachtingen over het functioneren van de werkgever en werknemer verschillen. Soms kun je er als werknemer niets aan doen en dat is lastig te accepteren. Maar uiteindelijk moet dat toch. Daarom wil ik je graag de positieve kanten laten zien: wat kun je leren van dit ontslag en hoe ga je dat doen.

– Neem tijd om te rouwen

Het klinkt zwaar maar bij het verlies van je baan, hoort een rouwproces. Je hebt hard gewerkt, je was loyaal naar je werkgever en collega’s en je had een toekomstplan. En opeens wordt voor jou bepaald dat je hiermee moet stoppen. Het is heel logisch dat je dat moet verwerken. Praat erover met je vrienden of je familie. Of zelfs met je collega’s. Je hoeft je niet als slachtoffer op te stellen maar je mag je verhaal en je gevoelens wel delen. Het opschrijven van dit proces kan ook helpen; schrijven helpt om je gedachten te ordenen en het kan voorkomen dat je gaat piekeren en malen. Het helpt je om meer inzicht in je situatie te krijgen.

Weet ook dat je je niet hoeft te schamen voor je ontslag! Jij hebt je best gedaan. Je bent zeker niet de enige die dit overkomt.

– Reflecteer

 Het verwerken gaat vaak beter als je begrijpt waarom je contract niet verlengd is. Dus ga in gesprek met je collega’s en vraag feedback. Heeft het met de organisatie te maken of met jouw functioneren? Vraag ook naar concrete voorbeelden over je gedrag om het goed te kunnen begrijpen.

Beschrijf daarnaast wat je geleerd hebt van deze baan? Denk aan vakinhoudelijke aspecten zoals het organiseren van een seminar of het schrijven van een tekst. En aan je persoonlijke ontwikkeling: Heb je geleerd om je grenzen aan te geven, te delegeren of een project te leiden? Misschien heb je ervaren dat de cultuur van het bedrijf niet bij je past of dat je juist blij wordt van een projectorganisatie of zelfsturing. Wees eerlijk naar jezelf: benoem ook wat eigenlijk niet zo goed bij je past.

– Blijf leuke dingen doen

 Om positief en veerkrachtig te kunnen blijven in deze fase is het belangrijk om in contact te blijven met anderen. Zonder je niet af, maar pak een terrasje met een vriend of vriendin of bel je zus of een ander familielid. En zorg goed voor jezelf: ga lekker naar buiten om te wandelen of te sporten. Verwen jezelf met lekker en gezond eten. Lees eindelijk dat spannende boek of luister naar mooie muziek. En wees mild voor jezelf: Ben je somber of verdrietig en lukt het vandaag niet om iets samen te doen of een activiteit op te pakken, dan heb je morgen een nieuwe kans!

– Maak keuzes voor een nieuwe kans

 Kijk nogmaals naar wat je geleerd hebt van deze ervaring. Wat wil je van deze baan meenemen naar een volgende, nieuwe baan? Welke kwaliteiten van jezelf wil je inzetten? Wat wil je doen: welke taken en verantwoordelijkheden passen bij jou? Wat voor soort organisatie zoek je? En van welke randvoorwaarden wordt jij echt blij? Eigenlijk beschrijf je de ideale situatie voor jezelf. Dit is nodig om gericht een passende baan te kunnen zoeken. Pas je CV en Linkedin-profiel aan op basis van je antwoorden op deze vragen.

– Zoek gericht

 Ga op basis van je aangepaste CV en jouw wensenlijst op zoek naar vacatures. Doordat je gerichter zoekt, vind je minder vacatures maar zijn deze wel passender bij wat je nu wilt en kan. Uiteindelijk vergroot dit je kans op een leuke baan. Schakel je netwerk in waar mogelijk. Mensen willen je echt graag helpen. Vertel hen precies wat je zoekt en wat jij daarin te bieden hebt. Hoe concreter zij het voor ogen hebben, hoe effectiever het is. “Ik zoek een administratieve baan”, doet geen belletje rinkelen. Beter is: “Ik zoek een baan in de zorgsector waarin ik naast administratieve taken ook een coördinerend rol heb, met bij voorkeur contact met de cliënten.” Dan snapt de ander beter waar je echt blij van wordt en kan hij of zij gerichter helpen zoeken.

Deze stappen helpen je om de teleurstelling te verwerken en om de moed erin te houden. Wil je hulp omdat je er alleen niet goed uitkomt of wil je meer zelfvertrouwen, neem dan gerust contact  met me op.

Deel dit bericht op