Je wilt jezelf ontwikkelen: kies je voor een cursus of coaching?

Je wilt jezelf ontwikkelen in je werk. Je denkt, net als veel mensen, misschien meteen aan het volgen van een cursus of opleiding. Maar wist je dat coaching je soms veel verder kan helpen? Ik laat je in deze blog zien wat wanneer effectief is.

“Wat is jouw coachvraag?, vroeg ik de man tegenover me, laten we hem Paul noemen. “Wat wil je leren?” Vervolgens zei hij heel eerlijk: “Nou, eigenlijk wilde ik een opleiding volgen, maar dat mag niet van mijn werkgever. Toen kwam HR met de optie om naar een coach te gaan, dus daarom zit ik hier”. Ik maakte een grapje over ‘tweede keus’ zijn. Hij vertelde dat hij in eerste instantie vooral teleurgesteld was. Hij had het als een blijk van waardering gezien als hij, net als een collega, die (dure) cursus had mogen volgen.

Wat wil je leren?

Het valt me op dat mensen die in zichzelf willen investeren vaak automatisch aan een cursus of opleiding denken. Het liefst kiezen ze een gerenommeerd instituut, ook omdat ze zo’n opleiding net als Paul, zien als een blijk van waardering van hun werkgever. En omdat ze verwachten dat de prijs de kwaliteit bepaalt. Maar is dat ook zo?

Natuurlijk is blijven leren voor je werk en jezelf ontwikkelen altijd een goed idee. Maar je gaat veel tijd en energie (en soms ook geld) investeren. Dan is het wel belangrijk dat het traject je oplevert wat jij nodig hebt.

Hoe kom je erachter wat jij nodig hebt? 

Of een cursus of een coachtraject voor jou de beste keus is, is afhankelijk van je leerdoel. Mijn advies: laat jouw eigen doel leidend zijn en niet de ervaring van een collega of de reputatie van een opleidingsinstituut. Informeer jezelf en kies het traject dat bij jouw vraag past. Dat doe je in twee stappen:

Onderzoek je leervraag

Stel jezelf de volgende vragen:

Wil je vakinhoudelijke zaken leren zoals schrijven voor het web of projectmanagement? Ben je op zoek naar een theoretische basis? Wil je oefenen met vaardigheden zoals gesprektechniek of feedback geven en ontvangen? Of ligt je doel meer op het persoonlijke vlak zoals assertief zijn, stressmanagement, effectief beïnvloeden of leiderschap?

Kies de beste vorm

Voor vakinhoudelijke thema’s is een cursus of opleiding de juiste keuze. Wil je oefenen met vaardigheden, dan is het fijn als je dat in een groep kunt doen. Ook dan is een cursus of training handig. Ligt je leerdoel meer op persoonlijk vlak, dan kan coaching heel effectief zijn. Een valkuil hierbij is dat het leren in een groep vaak ‘veiliger’ voelt; je kunt je verschuilen achter de andere cursisten en dat kan in een individueel traject niet. Wees kritisch naar jezelf en kijk wat je echt nodig hebt. Tip: Net buiten je comfortzone kun je veel leren!

Wat is het unieke van coaching?

Bij coaching leer je wat voor jou persoonlijk de beste manier is om om te gaan met thema’s die op je werk spelen. We werken dus vanuit jouw specifieke situatie. Misschien moet je je weg vinden in een nieuwe functie, of heb je stress door een nieuwe leidinggevende of door onduidelijke verwachtingen en vage opdrachten of ben je na tien jaar hetzelfde werk juist toe aan iets nieuws. Je krijgt inzicht in je eigen gedrag en handvatten voor hoe je hier mee om kan gaan. Dit ga je meteen uitproberen in de praktijk. We bespreken samen wat er daardoor verandert. En we schaven bij totdat je effectief en met meer plezier werkt.

En hoe verging het Paul?

Nadat Paul een helder doel geformuleerd had, ging hij enthousiast aan de slag. Hij is direct gaan oefenen op zijn werkplek, met ‘nieuw’ gedrag. Na afloop van het coachtraject zei Paul: “Ik voer nu ‘andere’ gesprekken met mijn collega’s. Ik stel veel meer vragen, zodat ik beter begrijp wat hun bedoeling is. Ik ben echt oprecht nieuwsgierig naar wat die ander mij te vertellen heeft (in plaats van dat ik het zie als gezeur). Ik heb ook de indruk dat collega’s beter naar mij luisteren. Ik voel me nu meer onderdeel van het team en ik voel me meer gewaardeerd. Laatst zei mijn collega dat ik meer open sta voor feedback en dat ik volgens haar, veel relaxter ben. Dankjewel, Monique. Echt, ik ga gewoon met meer plezier naar mijn werk.”

Wat is de beste keuze voor jou? 

Wil je weten of coaching ook geschikt is voor jouw leervraag? Neem dan gerust contact met me op. Ik vind het leuk om even met je mee te denken. Wist je dat je je persoonlijk loopbaanbudget vaak ook in kan zetten voor coaching?

Kies je voor een opleiding? Dan is het goed om te weten dat de meeste opleidingsinstituten (studiekeuze-)adviseurs hebben die je ook kunnen helpen om de opleiding te kiezen die het beste bij jouw vraag past.

Nieuwsgierig naar wat coaching voor jou kan betekenen? Lees dan ook deze blog.

Deel dit bericht op