Maak je kwaliteiten zichtbaar op je werk

Vind jij het lastig om op je werk een reëel beeld schetsen van jouw kwaliteiten? Zodat je collega’s je op waarde kunnen schatten. Je een duidelijk profiel creëert. En je de ruimte krijgt om jezelf te ontwikkelen. In deze blog lees je hoe je jouw kwaliteit zichtbaar maakt.

Teleurgesteld zit ze tegenover me. “Ik heb heel hard gewerkt de laatste maanden”, zegt ze. “Ik heb veel uren gemaakt. En een zieke collega vervangen. Ook heb ik meegewerkt aan de organisatie van het bedrijfsfeest terwijl dat mijn taak eigenlijk helemaal niet is. En nu zegt mijn leidinggevende dat ik niet zichtbaar genoeg ben. Hoe kan dat nou?”

Zichtbaar zijn op de werkvloer is belangrijk. Omdat je daarop beoordeeld wordt door je leidinggevende en je collega’s. Maar ook omdat je de kans vergroot dat je opdrachten krijgt die aansluiten bij jouw kwaliteiten. En dat zorgt er voor dat je kunt leren en jezelf kan ontwikkelen. Je voelt je erkend. En het zorgt voor zingeving en werkplezier. Hoe zorg je dat jouw kwaliteiten goed zichtbaar zijn op je werk?

Alleen hard werken en veel uren maken is niet voldoende. Onderstaande tips helpen je op weg.

7 Tips om jouw kwaliteiten zichtbaar te maken

1. Wees bewust wat je wilt ontwikkelen en wat je wilt leren. Denk aan inhoud van je werk, je persoonlijke ontwikkeling en rollen. Bijvoorbeeld leren presenteren of acquisitie gesprekken voeren. Deze ontwikkel doelen zijn je uitgangspunt bij de volgende tips.

2. Onderzoek hoe je elk ontwikkeldoel binnen je huidige takenpakket kan integreren. Wil je leren spreken voor een groep? Vraag of je de wekelijkse vergadering een keer mag voorzitten. Zoek naar creatieve oplossingen. Vraag hulp als je er niet uitkomt aan je leidinggevende, een collega of een coach.

3. Maak bewust keuzes. Kies projecten en taken die het meest passen bij jouw ontwikkeldoel en kwaliteiten.

4. Werk op de wijze die bij jou past. Neem de ruimte om het zoveel mogelijk op jouw manier te doen omdat je dan het beste van jezelf laat zien. Ellen de Lange, business coach, heeft hier een inspirerend boek Zacht werken over geschreven.

5. Stel grenzen. Kom op voor je eigen wensen en wees consequent. Dit betekent dat je soms ook ‘nee’ zegt. En dat kan ook op een constructieve manier.

6. Communiceer naar de collega’s uit je team en je leidinggevende wat je wilt. Zorg dat zij weten wat jouw expertise is. ‘Ik ben goed in plannen en organiseren’. En wat je wensen zijn. Zorg dat je dit kort en bondig kunt verwoorden.

7. Spreek ook met collega’s van andere afdelingen over je expertise. Vertel waar je mee bezig bent. Je enthousiasme zal aanstekelijk werken. Vraag waar zij mee bezig zijn. Wissel uit en deel.

Natuurlijk zijn er ook taken die je moet doen omdat ze bij je pakket horen, maar die je niet zo aanspreken. Of een opdracht die je moet doen omdat je collega ziek is. Dat is de realiteit. Sta bewust even stil als je zo’n vraag of opdracht krijgt. Bedenk of jij dit moet doen. Of is er een andere oplossing? Kan je het samen doen? Of kan een deel worden uitbesteed aan iemand anders? Of kan het tijdelijk? Zo niet, dan is het even niet anders. Zo wel, dan is dat winst!

Wat doe jij om jouw kwaliteit zichtbaar te maken op je werk? En wat is het effect? Ik hoor het graag.

Deel dit bericht op