5 Tips om je collega te helpen bij werkstress

Werkstress: iedereen kent het wel. De een meer dan de ander. Ook al blijf je zelf in balans, je ziet je collega’s er mee worstelen. Je herkent het en je weet hoe belangrijk het is om deze stresservaringen te delen. Daarnaast wil je graag helpen en steunen. In deze blog lees je hoe je dat kunt doen.

De stapels bij haar werkplek worden steeds hoger en chaotischer. Ze ziet er moe uit. Je hebt haar al een paar keer om input voor jullie project gevraagd. Ze ‘vergeet’ het steeds weer. Ook merk je dat ze prikkelbaar reageert op vragen. Soms zelfs cynisch. Gisteren heeft ze een stuk aangeleverd met veel fouten en missende bijlagen. Je maakt je zorgen. Dit is gedrag dat je niet van haar kent. Je denkt dat het werk haar te veel wordt. Maar vindt zij dat ook? En zo ja, wil ze hulp? Misschien zegt ze dat er niets aan de hand is. En wie ben jij, om je hiermee te bemoeien? Werkstress is uiteindelijk ieders eigen verantwoordelijkheid. En anders kan ze terecht bij de leidinggevende. Zo is het toch?

Werkstress is tegenwoordig beroepsziekte nummer 1. Meer dan 40 procent van de werknemers  geeft aan regelmatig werkstress te ervaren. Enige mate van stress is geen probleem. Het helpt om accuraat te reageren, goede keuzes te maken en je werk goed uit te voeren. Maar als je onvoldoende ontspanningsmomenten creëert en de stress langere tijd aanhoudt, krijg je er last van. En dat kan zich uiten in de situatie zoals hierboven omschreven. Veel werkstress kan leiden tot overspannenheid en zelfs burn-out.

Steun krijgen  is voor mensen met stress een belangrijke voorwaarde om de situatie aan te kunnen pakken. Te veel stress hebben voelt als falen, dus steun van jou, als collega helpt. Je kunt dit doen door het gesprek aan te gaan. Maak je niet te veel zorgen over hoe je dat doet of wat je precies moet zeggen. Als je laat merken dat je intentie goed is en je ‘alleen maar’ wilt helpen, dan doe je het goed.

Zo help jij je collega met werkstress

1. Ga het gesprek aan
“Ik maak me zorgen over je. Hoe gaat het met je?” Benoem het gedrag dat je bij je collega ziet. “Mij valt op dat je geen pauze neemt.” “Ik merk dat je de samenwerking niet meer op zoekt.” Geef voorbeelden zonder te oordelen. Spreek vanuit de ik-vorm.

2. Luister naar je collega
Oordeel ook hier niet. Houd tips en adviezen voor je omdat die het gevoel van falen groter maken. Luister naar het verhaal. Vraag om verduidelijking en vat eventueel samen. Hiermee help je de ander om zijn of haar gedachten op een rij te krijgen.

3. Bied hulp aan
“Wat kan ik doen om je te helpen?” Vaak missen mensen met stress het overzicht in hun werk. Als je dat wilt en kan, kun je daar hulp bij aanbieden. Verwijs ook naar de leidinggevende als die er is. Pas als zaken bespreekbaar gemaakt worden, kunnen ze opgelost worden.

4. Kies een positieve insteek
“Dit is geen prettige periode, maar het wordt weer beter.” Of geef een compliment. “Goed dat je dit deelt, dat is de eerste stap.” Bied hoop en vertrouwen.

5. Stimuleer het zoeken naar professionele hulp
Denk aan de bedrijfsarts, huisarts of een interne coach. Het maakt in eerste instantie niet uit bij wie er hulp gezocht wordt. Je collega kan iemand kiezen waarbij hij of zij zich goed voelt en later doorverwezen worden. Wel belangrijk is dat er hulp gezocht wordt. Ook hier geldt: Voorkomen (dat het erger wordt) is beter dan genezen!

Soms wil iemand (nog) geen hulp. De reactie naar jou kan dan boos of geïrriteerd zijn. Vat dit niet persoonlijk op. Of probeer dat ;-). Meestal heeft dit niets te maken met jou of met onwil maar met het feit dat iemand verstrikt zit in de situatie. Geef iemand de ruimte om er nog eens over te denken. Dring niet aan en accepteer de ‘nee’. En, heel belangrijk, laat weten dat hij of zij bij jou terecht kan.

De stress van je collega kan ook effect hebben op jouw werk. Jij kunt dan je deadline niet halen of de kwaliteit van jullie werk is niet voldoende. Jouw belang maakt het legitiem om het gesprek aan te gaan. Bespreek heel feitelijk wat het effect is op jouw werk en geef je grens aan. Schakel, bij voorkeur samen, hulp in van een leidinggevende of senior collega. Zoek steun. Neem niet structureel het werk van je collega over, want daardoor voer je de druk en de bijbehorende stress bij jezelf op. Zo verleg je het probleem en los je het niet op.

Wat doe jij om je collega met werkstress te helpen? Hoe steunen jullie elkaar?

Deel dit bericht op